BERLINBARN – EN HISTORIA del 3 Remastered

”DIE ALLIIERTEN” – DE ALLIERADE

Bildresultat för die alliierten 1945-1955

1955

Efter Tysklands nederlag i 2:a världskriget tog segermakterna över landet och delade upp det under sig, så även Berlin. Ryssland hade hela östra delen medan Frankrike, England och USA fick dela resten under sig. De västallierade var måna om återuppbyggnad, samhällsmaskineriet skulle komma igång igen. Ryssarna däremot ville mest njuta av "segerns sötma" genom att förtrycka de forna fienderna och låta dem känna på nederlaget. I framtiden var de mest intresserade av att suga ut så mycket de kunde ur den östtyska ekonomin för att bygga upp en avskräckande militärmakt. Det skulle hålla tyskarna i schakt och ge dem själva ett säkert försvar.

Bildresultat för berlin 1955 brandenburger tor

Bilden lånad på nätet

Konsekvensen blev att människor försökte bosätta sig i västra delen av Berlin istället. Här såg de en framtid, bra mycket ljusare än i Östberlin, där segermakten Sovjetunionen inte hade någon som helst avsikt att bygga upp något igen, i varje fall inte av egen kraft och med egna pengar. 

Bildresultat för berlin 1955

Bilden lånad på nätet

Allt fler Berlinare bodde på ena sidan staden och jobbade på den andra. Övergångarna mellan de olika delarna öst och väst var markerade med hjälp av stora skyltar skrivna på tyska, franska och engelska.Ju längre tiden gick desto mer människor flyttade, eller ska vi säga flydde, till Västberlin. Många betraktades som politiska flyktingar och förflyttades till ett flyktingläger i Västtyskland.

Kulhål finns fortfarande kvar i en del husfasader (egen bild )

Det var nu som hjälpen från Sverige visade sig för första gången. Arne Singmyr och Nils Glimstrand samlade in kläder till ett av flyktinglägren som låg i vackra Timmendorfer Strand i norra Tyskland.

Bildresultat för strandkörbetimmendorfer strand 2014

 Timmendorfer Strand idag  (bild hämtad på nätet)

De där blå-vita sakerna kallas för "Strandkorb" (sv. strandkorg) och kan hyras när man badar vid havet. Man får skugga, något mjukt att sitta på och förvaringsutrymme och när man ska ta sig ett svalkande dopp är det bara att låsa och ta med sig nyckeln. Smart va?

Bildresultat för strandkörbe ngeschlossen

Nils Glimstrand drev även ett hjälparbete tillsammans med Christian Schreiber i tyska Eckernförde.

Bildresultat för flüchtlingsklager Eckernförde 1955

Flyktingläger i Eckernförde Västtyskland 1955

Von Bundesarchiv, B 145 Bild-P003214 / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5474315

Där verkade de på ett barnhem varifrån man även försökte att förmedla barn till Sverige för en tids rekreation. Barnen skjutsades i bussar från norra Tyskland till både Småland och Dalarna i fredliga natursköna Sverige.

 Egen bild
 
En intressant detalj i sammanhanget är, att även jag, fast långt senare, tillbringade en del av min barndom på barnhem i dåvarande Västberlin och att min fru och jag idag älskar Dalarna, som vi besökt flera gånger.
 
 Egen bild

För övrigt var jag inte ens tilltänkt på den tiden, och jag undrar om inte min biologiska mamma bodde och arbetade i England på den tiden, om än för väldigt kort tid. Har ett svagt minne av att jag fick det berättat för mig nån gång under uppväxten.

Det skulle i värsta fall kunnat vara så att jag hade blivit född i Storbritannien, oh dear, not much of an "professor deutsch" then.....what a shame!

Bildresultat för amerikanische soldaten + kinder + jeep

Bilden tagen från nätet (rättigheter se foto längst ner)

 

Bildresultat för blogg100

T S C H Ü S S

1 Kenneth:

skriven

Vilken tur vi har, utan en professor Deutsch inte mycket till Blogg då heller:)

2 Christian:

skriven

Kenneth:
Tackar ödmjukast...... :)

3 Christian:

skriven

Kenneth:
Tackar ödmjukast...... :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: