BERLINBARN - EN HISTORIA 1 Remastered

 
Hej
Som en del av er läsare kanske vet, hade jag en hemsida som just hette "Berlinbarn". Dock lade jag ner den pga behovet av en sådan inte tycktes finna och då var det lite onödigt att betala för och jobba med den.
Istället tänkte jag sprida historien om "Berlinbarnhjälpen" än en gång här på min blogg. För att även ni som eventuellt besökte hemsidan på den tid det begav sig ska ha någon behållning av inläggen, kommer jag att fylla på med både fakta och tankar för varje gång.
 
NYHET:
Det blir inte enbart historia om "Berlinbarnhjälpen" utan även historien om mig och mitt liv,
så mycket jag nu minns och orkar blotta mig.
Som ni säkert förstår har jag, som många andra, inte "haft det så lätt" som det brukar heta.
Sen får man väl också erkänna är det inte enbart
av godo att få åka på "grönbete till Sverige" varje år, med början som sexåring.
 
 
Här ser ni lilla mig det året jag skulle börja ettan i "Västberlin" som staden då hette. Den sidan jag föddes och levde i var ju omgiven av en mur som byggdes 1961, det fanns alltså ett "Västberlin" och ett "Östberlin". Detta dock inte officiellt, eftersom regeringen på östsidan inte godkände "Västberlin", utan för dem fanns enbart "Berlin", den östra delen av staden, som i deras ögon och lag även var huvudstad i "DDR". Mitt Västberlin var endast en stor vit fläck på deras karta.
Mig veterligen hade vi inga släktingar på den "andra sidan", ja, om man inte räknar mina halvbröders biologiska pappa som en. Den har jag däremot aldrig träffat och inte mina "halva bröder" heller. Han hade det besynnerliga infallet att "fly" till Östberlin när muren uppfördes, för att vara hos sin släkt!?
Hans barn och deras moder? Ja, ingen som vet, ingen som vet. Han borde i alla fall ha varit ett unikum av allra högsta rang, jag menar med tanke på att alla andra ville ta sig från öst till väst....
 
"TRÜMMERFRAUEN" - RUINKVINNORNA
Bilden är från IBL Bildbyrå

Efter 2:a Världskriget var Berlin en stad i ruiner. De flesta män hade fallit i strid och  familjerna fick försöka klara sig utan sina makar och pappor. Kvinnorna fick slita hårt för att hjälpa till med återuppbyggnaden. "Trümmerfrauen (ruinkvinnorna) kallades de för att de i stort sett med bara händerna forslade bort sten i mängder. Man var tvungen att börja någonstans för att så småningom kunna återgå till ett mera normalt liv, så normalt det nu kan bli efter ett världskrigs totala förstörelse. Förutom ödeläggelsen led de överlevande i Berlin brist på allt från livsmedel, läkemedel till kläder, hygienartiklar och annat livsnödvändigt.

Vardagen för kvinnor och barn handlade om överlevnad, hålla värmen, hitta något att äta försöka hålla ihop, hjälpa och stötta varandra. Grönområden, parker eller annat för rekreation var inte att tänka på.

Fattigdom och misär överallt.

övrigt:
så här ser jag ut idag.....
...ja, eller den 24 februari...
 
 
 
T S C H Ü S S
 
Blogg100 logotype
1 Ake:

skriven

Vad lik du är dig 👍 Viste inte om din förra sida... Det här ska bli intressant läsning. Du har nämt lite förut vad du minns hur det var att komma hit. Flaggor och sång och så fick ni choklad, men kan ha fel... Hur gammal var du när du fick komma hit?

2 christian:

skriven

Åke:
Inga flaggor & sång, ej heller choklad, men du får ha tålamod....det kommer mera! :)

3 Ake:

skriven

Aha... då var det något annat jippo du skrev om... du vet en lägger vissa detsljer säkert i minnesbanken serru 👍 Ake ska ha tålamod, ake ska ha tålamod 😉

4 Christian:

skriven

Åke: Det låter bra! :) Kanske du tänker på när jag firade mina 30 år i Sverige med tårta, kanhända jag skrev nåt om det!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: