BERLINBARN - EN HISTORIA 3

Bildresultat för berlinkinder 1955
Bilden tagen från nätet (rättigheter se foto längst ner)
 
1956

1956 deltog Arne Singmyr i en hjälpaktion organiserad av pastorn Nils Glimstrand. I mars månad gick tre tåglass med kläder och filtar från Dalarna till Berlin. Detta  var det första besöket Arne Singmyr gjorde i Berlin och han såg direkt att här fanns stora behov. Att få bort barnen ifrån den stenöken de levde i och kunna erbjuda ett uppehåll i Sverige var det förslag som "satte stenen i rullning".
Bildresultat för berlinkinder 1955
Arne erbjöd sig att vara kontaktperson, arrangör och organisatör för framtida "Berlinbarntransporter" från Berlin till Sverige. Han lyckades få till stånd en uppgörelse med Ella Kai, dåvarande senator för "Jugend und Sport" (ansvarig politiker/tjänsteman för avdelningen "ungdom och sport"). Kontakt upprättades med resebyråchefen Sven Jörgensen som även var konsul i Berlin vi den tiden.
Bildresultat för berlinkinder 1955
Redan sommaren samma år, 1956, gick den första transporten med Berlinbarn från Berlin till Sverige. 45 flaggviftande ungar lämnade stenöknen bakom sig för några veckors rekreation i Dalarna.

 
Relaterad bild
I brist på egna foton har jag helt sonika lånat ovanstående alster på nätet, med förhoppning om att jag må vara förlåten, det är ju ändå för en god sak kan jag tycka.
 
Bildresultat för kisa östergötland 1955
 
Kisa, den ort jag skulle komma till 1956, på den tid det begav sig. Det ni ser är centrum, märk väl, inte riktigt som i Berlin.
Bildresultat för berlin 1956
Bilden tagen från nätet (rättigheter se foto längst ner)
 
 
Nu var ju inte jag född det året 1956, men Friedrichstrasse blev ju ett begrepp för lång tid framöver. sen kan jag även avslöja, men psst, säg det inte till nån, jag heter Friedrich i tredje namn.....
...efter min morfar som jag aldrig träffat. Han dog året innan jag föddes.
 
Bildresultat för berlin 1956
övrigt:
så som husen såg ut 1956 såg de ut när jag flyttade 1983
 
 
 
T S C H Ü S S

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: