INGEN JUL UTAN HEMOST ELLER FRÅN KO TILL OST

publicerat i DAGENS;
på begäran av en av mina bloggkompisar följer här en redogörelse
 i ord & bild av hur man gör en julost
 
 
 
först
hittar man en bonde som säljer mjölk direkt från stallet
sen
skaffar man sig en utomordentligt stor behållare av nåt slag
helt beroende
på hur många liter mjölk man ska inhandla
helt beroende
på hur många ostar man ska tillverka
sedan
ska mjölken hällas från en ofantligt stor behållare till en något mindre sådan
och
här (bäste åke) dyker grytan upp för första gången
som skall upp på spisen
därefter
blandar man i löpe som man inhandlat från apoteket
nu
ska allting värmas upp till föreskriven temperatur
(som jag glömt)
när
den ädla blandningen har stelnat
 
ska det hela silas under varsam omrörning
det
som rinner igenom användes fördelaktligen till allehanda bakning
och kan fördelas bland grannar, vänner och släktingar
resten
stelnar än mer och utgör den framtida ostmassan
som
ska hällas över i de för ändamålet inhandlade ostkorgarna
som är förprepareda med en kökshandduk
(det går lika bra med gamla lakan)
slutligen
kvarstår det mest arbetssamma momentet i processen
att pressa ut det sista av vätskan genom handduken
därtill
ska det saltas under arbetets gång
alltså
trycka, salta, trycka, salta och vila lite emellanåt
 till slut
när man nått upp till kanten vänder man på korgen
och
har då en alternativt flera finaste julostar framför sig på bordet
fram till jul
är det nu endast dagliga "blöjbyten" kvar
ny fuktig handduk varje kväll samt insmörning med sprit
inte för smakens skull utan för att undvika mögel
 när
ostkanten börjar hårdnar (i slutet) är det plastpåse och kylskåp som gäller
julaftons morgon
skäres osten upp hemma hos oss
en tjock skiva på et havreknäckebröd
julen är räddad
t a c k
till svärmor, svärfar och hustrun för en gedigen arbetsinsats
(själv hade jag fullt upp med att dokumentera tillverkningen med kameran.....)
övrigt:
ovanstående process beskriver hur vi gjorde för många år sedan
numera gör vi endast två ostar och då blir allting lite enklare
mindre byttor, mindre arbete och kortare tid
 
P U S S
 
 
 

Kommentarer :

1:a kommentar, skriven , av Ake:

TACK snälla du :)

2:a kommentar, skriven , av Kenneth:

mycket arbete för att få ost :)

3:e kommentar, skriven , av christian:

Kenneth: DET är det värt! :)

Kommentera inlägget här :