INKOMPETENSSKYDD del 2

SANNINGEN ÄR ILLA HÖRD,
VÄRRE TÅLD
OCH
VÄRST LÖNAD
(okänt ursprung)
 
INKOMPETENSSKYDD
 
Innan jag fortsätter ska vi även ta oss en titt på vad Svenska Akademiens ordlista säger om samma begrepp.
Här väljer författarna att kort och gott definiera kompetens som ”tillräcklig skicklighet”. Med andra ord har en kompetent person färdigheter vi skulle betrakta som ”tillfredställande”, ”nöjaktiga” eller varför inte vårt genuint svenska ord ”lagom”. Alltså ”lagom” duktig i en ”lagom” svår tillika ”lagom” ansvarsfull position i ”lagom-landet” Sverige.

Enligt min ringa mening är det inte riktigt samma tyngd som vi hittar i de definitioner vi kunde läsa om i förra inlägget, där vi stötte på ord som ”bra, tydliga mål, motivation” eller ”praktiskt användbart”. ”Lagom” är aldrig ”bra” och övriga begrepp exempelvis ”tydlig” eller ”motivation” uttrycker ett helt annat driv, en slags energi som man inte ens tillnärmelsevis kan tolka in i ”lagom”.

Men nu ska vi inte hänga upp oss på en och annan definition eller ägna oss åt att märka ord. För till syvende och sist skulle jag ju rikta uppmärksamheten på den diametrala motsatsen till kompetens, nämligen inkompetens.

Det som för några år sedan endast var några få spridda droppar är idag en strid ström för att inte säga vild fors.
Inkompetens är i vårt avlånga land väl utbredd och det har dessvärre varit så i många, allt för många, år. Oförmågan att kontrollera genuin kompetens, det vill säga erkänna och ta vara på den, är ett minne blott. Inkompetensskydd, i vilken form det än må vara, skulle behövts för länge sen. Sorgligt nog får vi i bästa fall behjälpligt begagna oss av inkompetenshjälpmedel, vilket är ytterst otillfredsställande och föga lyckosamt, men, bättre än ingenting alls.
 
Fortsättning följer
 övrigt:
ingen dag utan leende
 
 
 
 
P U S S

1 Jessica Högberg:

skriven

oj oj, undrar vem han är upprörd på idag...

2 Ake:

skriven

Tack för den lektionen 👍 Men säg mig, säg mig är inte lagom bäst?

3 christian:

skriven

Jessica:
Du är ju rolig..... :)

4 christian:

skriven

Åke:
Nja....ibland kanske .. :)

5 Kenneth:

skriven

Jag tror att det lärs ut i skolorna numera :)

6 christian:

skriven

Kenneth: Det börjar redan i förskolan....


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: