YSTNING PÅGICK

(ystning = göra ost)
en tradition vi hållit vid liv i många år och tänker fortsätta med
så länge det finns bönder som säljer mjölk
 för det är där allt börjar
hos bonden
hos kossorna
från ljuver till spenor till tank till dunk
sen hem till svärmor och svärfar
 mjölken i mäktig kastrull
värma till 38-39 grader
i med ostlöpe och vänta typ 30 minuter
 sen ser det ut sådär
nu
sleva över till sil
 sedan veva/röra med matsked så vätskan rinner igenom
 när bara massan återstår
dags för nästa steg
massan ner i en därtill avsedd bytta/korg
 
som först fyllt ut med en handduk
sen 
pressa pressa pressa
därtill användes inte för stora krafter därför är det ett kvinnogöra
 då och då strör man över salt
och så håller man på tills korgen är full
tillika osten fått sin adekvata storlek
 nu är det bara regelbundna blöjbyten kvar
(blöjbyte = byte till torr handduk) 
samt saltning efter tycke och smak
samt lite senare i processen tvättning med valfri sprit
för att motverka att mögel bildas
(obs! osten förvaras svalt under tiden)
 ja
det var det hela
 när osten sen är torr är det bara att vänta
kanske lägga den i kylskåpet
och fram till jul är den klar och färdig att provsmaka
julaftonsmorgon
en rejäl skiva på havreknäcke 
därtill avnjuts varm choklad
d e t
mina vänner
d e t
är vad jag kalla
j u l
! ! !
 
övrigt:
ovan har ni receptet....
...än hinner ni!
 
 
 
 
P U S S
 
 
1 BP:

skriven

Vilken fantastisk bildserie som dokumenterar tillverkningen av hemost. Kan lugnt säga att jag inte ens skulle komma på tanken att tillverka ost. Inte bröd, sockerkaka eller andra bakverk heller. Har liksom inte ärvt min mors gener om man säger så.
Men än en gång - vilka bilder, och vilket jobb;-)

2 Christian:

skriven

BP:
Vi är ju alla olika och har olika talanger, men märkligt att du inte fick några gener från mor din.... :)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: