(ystning = göra ost)
en tradition vi hållit vid liv i många år och tänker fortsätta med
så länge det finns bönder som säljer mjölk
för det är där allt börjar
hos bonden
hos kossorna
från ljuver till spenor till tank till dunk
sen hem till svärmor och svärfar
mjölken i mäktig kastrull
värma till 38-39 grader
i med ostlöpe och vänta typ 30 minuter
sen ser det ut sådär
nu
sleva över till sil
sedan veva/röra med matsked så vätskan rinner igenom
när bara massan återstår
dags för nästa steg
massan ner i en därtill avsedd bytta/korg
som först fyllt ut med en handduk
sen
pressa pressa pressa
därtill användes inte för stora krafter därför är det ett kvinnogöra
då och då strör man över salt
och så håller man på tills korgen är full
tillika osten fått sin adekvata storlek
nu är det bara regelbundna blöjbyten kvar
(blöjbyte = byte till torr handduk)
samt saltning efter tycke och smak
samt lite senare i processen tvättning med valfri sprit
för att motverka att mögel bildas
(obs! osten förvaras svalt under tiden)
ja
det var det hela
när osten sen är torr är det bara att vänta
kanske lägga den i kylskåpet
och fram till jul är den klar och färdig att provsmaka
julaftonsmorgon
en rejäl skiva på havreknäcke
därtill avnjuts varm choklad
d e t
mina vänner
d e t
är vad jag kalla
j u l
! ! !
övrigt:
ovan har ni receptet....
...än hinner ni!
P U S S
Vilken fantastisk bildserie som dokumenterar tillverkningen av hemost. Kan lugnt säga att jag inte ens skulle komma på tanken att tillverka ost. Inte bröd, sockerkaka eller andra bakverk heller. Har liksom inte ärvt min mors gener om man säger så.
Men än en gång - vilka bilder, och vilket jobb;-)